Слободан Анић - ЗЛАТНА ЈАБУКА, Нова ПОЕТИКА - Argus Books&Magazines, 2014.

Napiši novu temu   Odgovori na poruku

Ići dole

Слободан Анић - ЗЛАТНА ЈАБУКА, Нова ПОЕТИКА - Argus Books&Magazines, 2014.

Počalji od Admin taj Uto Jul 07, 2015 5:03 amВрло занимљиво написан роман "Златна јабука" Слободана Анића је прилично тешко сместити у неки строго жанровски оквир. Најједноставније би га било сместити под ознаку "бајка".
Постоји много елемената који овај роман присаједињује читавом низу недавно објављиваних збирки прича у Босни и Црној Гори, а које потенцирају тематику паганске старословенске митологије („Сузе за Велоса“, „Славин пој“ и „Невидбог"), по чему би се овај роман могао уврстити и у новију српску фантастику.
Дакле, сад кад смо донекле одредили којој струји роман припада, да се мало позабавимо и самим рукописом.
Имам задовољство да већ неко време пратим Анићев рад, па могу устврдити да овај аутор има врло сигуран рукопис и да већ од "Ослушкивача снова" нагиње фантастици. Као добар посматрач и аутор склон детаљној припреми својих радова, Анић зна да се позабави детаљима, тако да је "Златна јабука" читава антологија старословенских обичаја, веровања, па чак и начина исхране.
Пажљиви читалац ће у овој књизи пронаћи читаву плејаду већ готово заборављених богова, у већини случајева и са назнакама њихових функција у старословенској митологији, али исто тако понегде и однос "нове", Хришћанске религије према њима. Ту су и митолошка бића из наше, готово већ заборављене прошлости, као што су виле, вештице, па чак и змај огњени. Па опет, Анић није заражен Толкином и Џорданом да би помешао Старословенску са Келтском или Нордијском митологијом. Свако од тих бића је животно представљено и изграђено као лик сходно ономе што се зна о њима из наших народних предања и има своју улогу у сторији као битан елеменат саме приче.
Овај роман се може представити и као роман потраге са херојским елементима. Класична прича о љубави, потрази за љубљеном, често је испресецана алегоријама које ће свако разумети на сопствени начин, уз необичну завршницу која је повезује са догађајима из српске историје, барем по имену новорођеног сина виле и змаја.
У сваком случају, опет једна прича препуна оптимизма и позитивистичког посматрања света, што је једна од основних одлика овог врсног приповедача.
Роман за сваку препоруку.

Стеван Шарчевић

Kupi knjigu
avatar
Admin
Admin

Posts : 122
Join date : 06.07.2015
Age : 52
Location : Zemun

Pogledaj profil korisnika http://www.argusbooksmagazines.com

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh

- Similar topics

 
Dozvole ovog foruma:
Možte odgovarati na teme u ovom forumu