Lazar Janić - VEŠTIČJE LUDILO, Nova POETIKA - Argus Books&Magazines, 2015.

Napiši novu temu   Odgovori na poruku

Ići dole

Lazar Janić - VEŠTIČJE LUDILO, Nova POETIKA - Argus Books&Magazines, 2015.

Počalji od Admin taj Uto Jul 07, 2015 4:20 amStevan Šarčević
KNJIGA PREPUNA PITANJA

U drugom delu sage „Oni su ovde sa nama“, autor nas storijom „Veštičje ludilo“ vraća u prošlost porodice Lakić, ne bi li razjasnio zamršena pitanja ostavljena otvorenim u „Kući obrasloj bršljanom“.
Roman započinje izvodom iz „Letopisa Lakićke parohije“, paroha Nikodija Stefanovića. Kroz Letopise se upoznajemo sa životom Lakijevog pretka Aranđela Lakića i njegovog sina Alekse, od koga je prokletstvo, kako izgleda, i započelo. Laki stranicu za stranicom letopisa prati avanture svog pretka Alekse Lakića i njegovog vernog pratioca Vučka Lukovića. Međutim, u knjizi parohije Lakićke postoji skriveno mesto, koje Laki slučajno otkriva, gotovo istovremeno kad mu postaje jasno da je njegov prijatelj Mile, ne samo povezan sa prokletstvom, nego mu je najverovatnije i rođak.
I zaista, „Veštičje ludilo“ je svojevrsni letopis prokletstva familije Lakić. Tokom Lakijeve potrage i odmicanja po pisanijama Nikodija Stefanovića, sve je jasnija povezanost prošlosti sa dalekom budućnošću i roman lagano zaokreće ka trećem delu sage.
Prateći tragove iz letopisa i probijajući se kroz ponovljena snoviđenja, Laki shvata da njegova rodna kuća, za koju je verovao da je stožer drevnog prokletstva, u stvari nije izvorni dom Lakića. Proučavajući Letopise, otkriva da je Aranđelova kuća, uništena u požaru, bila locirana na brežuljku, podalje od kuće obrasle bršljanom. Iz pripovesti o Vukadinu Lukoviću,
takođe delu zapisa koji prati, otkriva da je ulaz u prvobitni podrum obeležen.
Pa opet, možda „Veštičje ludilo“ i ne bi bila prava pripovest o kletvama i duhovima, da tu nije umešan Orhan Kalamperović, medijum, naizgled komičan lik i saradnik „Trećeg oka“ (sic!), posrednik između sveta živih i sveta mrtvih. On Lakiju kroz razgovore sa pokojnicima odaje dragocene informacije i najzad na videlo izlaze svi beočuzi komplikovane slagalice. Potraga se usmerava stotinjak metara dalje, vođena hrastom zasađenim rukom Vukadina Lukovića.
I naposletku, „Veštičje ludilo“ se završava hepiendom, otkrićem izvora zla, koje se kao zagonetka provlači kroz obe knjige ove sage. Pronalaskom originalnih zapisa Alekse Lakića, čoveka od koga je prokletstvo krenulo, sve se kristalizuje i upokojenjem mošti njegovih žrtava demon osvete nestaje, ali...
Da li je sve tako jednostavno? Jer, tajanstveni Lakijev vodič se još jednom pojavljuje, valjda tek da bi otvorio novu zagonetku: Kakve veze daleka budućnost može imati sa drevnim prokletstvom?
Pitanja, pitanja, pitanja... Ovo je knjiga prepuna pitanja.
Na neka je odgovoreno, a neka tek počinju da odjekuju u očekivanju odgovora!

Kupi knjigu


Poslednji izmenio Admin dana Sre Jul 08, 2015 2:58 pm, izmenjeno ukupno 1 puta
avatar
Admin
Admin

Posts : 122
Join date : 06.07.2015
Age : 52
Location : Zemun

Pogledaj profil korisnika http://www.argusbooksmagazines.com

Nazad na vrh Ići dole

Odlomak iz romana

Počalji od Layanich taj Uto Jul 07, 2015 11:00 am

avatar
Layanich
Admin

Posts : 59
Join date : 06.07.2015

Pogledaj profil korisnika http://lazarjanic.wixsite.com/lazar-janic

Nazad na vrh Ići dole

Komentar koleginice pisca

Počalji od Layanich taj Uto Jul 07, 2015 10:34 pm

Roman "Veštičje ludilo" je, na prvi utisak, narativni lavirint u kom je potrebno Arijadnino klupko da bi čitalac iz njega izašao. Priča počinje opisom sudbine Alekse Lakića, bolešljivog i psihički nestabilnog junaka koji obitava u drugoj polovini XIX veka. Zatim autor pripoveda o njegovom potomku, stotinak godina kasnije, Lakiju, koji čitajući "Letopis Lakićke parohije" pokušava da dođe do rešenja osnovnog pitanja koje se provlači kroz roman - koji je koren prokletstva Lakića? Te dve uporedne priče, koje se prepliću ne prateći hronološki sled se očekivano lako uočavaju i uklapaju.
Kroz nit događanja čitalac shvata da je uzrok porodične tragedije Lakića zločin koji je Aleksa u napadu "veštičjeg ludila" počinio krajem XIX veka. Ipak, nije ovde sve tako jednostavno. Koren uzroka zločina i kasnijeg stradanja Lakića je i u budućnosti koja se prepliće sa sadašnjošću i prošlošću. Roman "Veštičje ludilo" je mozaik događanja, koji kad se na kraju sklopi, daje lepu sliku sačinjenu od opisa i rečenica koje se čitaju sa pažnjom. Ali da bi utisak bio kompletan, ne i dovršen, potrebno je pročitati i roman koji je autor Lazar Janić napisao sa Stevanom Šarčevićem, "Sam, ispod šljive".

Slavica Mršić Petrović
(autor romana Daumova vaza i Visoki hrastovi)
avatar
Layanich
Admin

Posts : 59
Join date : 06.07.2015

Pogledaj profil korisnika http://lazarjanic.wixsite.com/lazar-janic

Nazad na vrh Ići dole

Popust

Počalji od Layanich taj Ned Sep 20, 2015 11:30 am

Trilogija „Oni su ovde, sa nama“, sastavljena je od knjiga: „Kuća obrasla bršljanom“, „Veštičje ludilo“, i „Sam, ispod šljive“, (treća knjiga je pisana u ko-autorstvu sa Stevanom Šarčevićem) i oličena u arhetipskom anti-junaku Aleksi Lakiću, koji vas vodi, u serijama flešbekova, kroz period dug više od četristo godina alternativne istorije i budućnosti Srbije.

Naziv neobičnog dela, „Misli očešljane vetrom“, savršeno opisuje ono što ćete naći unutar korica jedne vrlo zanimljive knjige. Na prvi pogled čitaoca može zbuniti nedefinisana forma iskaza. jer se radi o nesortiranim mislima nastalim kao statusi po društvenim mrežama. Uglavnom se radi o aforizmima, donekle složenim u smislenu celinu, ali ima tu i nekoliko poetskih momenata, pa i nekoliko priča

.
Ove četiri knjige možete kupite sa popustom od 55% za 1000 dinara. Akcija traje do 31. oktobra 2015. godine.

_________________
bounce
avatar
Layanich
Admin

Posts : 59
Join date : 06.07.2015

Pogledaj profil korisnika http://lazarjanic.wixsite.com/lazar-janic

Nazad na vrh Ići dole

Free download

Počalji od Admin taj Ned Jan 24, 2016 5:03 pm

E-PUB
Kod:
http://www80.zippyshare.com/v/UD0AFkdi/file.html

MOBI
Kod:
http://www80.zippyshare.com/v/C7ZB19zz/file.html

_________________
Ja i moj ludak smo blizanci
avatar
Admin
Admin

Posts : 122
Join date : 06.07.2015
Age : 52
Location : Zemun

Pogledaj profil korisnika http://www.argusbooksmagazines.com

Nazad na vrh Ići dole

Re: Lazar Janić - VEŠTIČJE LUDILO, Nova POETIKA - Argus Books&Magazines, 2015.

Počalji od Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh

- Similar topics

 
Dozvole ovog foruma:
Možte odgovarati na teme u ovom forumu